Säännöllinen ruokailu- ja ulkoilurytmi auttaa pentua ennakoimaan päivän kulkua ja auttaa myös sisäsiistiksi harjoittelussa. Kun ruokailurytmi on säännöllinen, on tarpeilla käynnilläkin oma, säännöllinen rytminsä.
Mikäli oma arkirytmi sen vain sallii, pentu on hyvä opettaa tekemään tarpeensa suoraan ulos. Pentu tekee tarpeensa yleensä heti herättyään, syötyään ja aktiivisen/riehakkaan tuokion päätteeksi, joten virtsaamisen ja ulostamisen tarvetta voi jonkin verran ennakoida.
Pentu kannattaa viedä ulos
· aina kun pentu herää unilta
· pian ruokailun jälkeen
· kun pentu on hetken ollut aktiivinen, eli leikkinyt leluilla, kaverin kanssa tai sen kanssa on tehty koulutusharjoituksia
· illalla juuri ennen nukkumaanmenoa
Alkuun kannattaa valita tietty paikka, minne vie pennun tarpeiden tekoa varten. Pentu oppii pian, että tarpeet tehdään tälle tietylle paikalle ja oppii myös pyytämään sinne itse. Kun pentu viedään ulos, sen kanssa ei tulisi puuhastella muuta, ennen kuin tarpeet on tehty. Pennun tehdessä tarpeet ulos, pentua tulee kehua. Makupalan tarjoaminen palkkioksi voi nopeuttaa sisäsiistiksi oppimista.
Toisinaan siitä voi olla hyötyä, että pentu osaa mennä tarpeilleen vihjeestä. Pennun käydessä virtsaamaan, sille voi (häiritsemättä tarpeiden tekoa) sanoa esimerkiksi ”tee pissi” ja palkita se sen jälkeen kehuilla ja makupalalla. Tämä voi myöhemmin auttaa pentua hakeutumaan tarpeille nopeammin, tai olla avuksi, jos pennun on vaikea tehdä tarpeita vieraassa ympäristössä.
Pennun pidätyskyky kehittyy vähitellen, eikä pieneltä pennulta voi vielä odottaa sen jaksavan pidättää pitkiä aikoja. Jos pentu on alusta asti pidempiä aikoja yksin kotona, sille on hyvä olla sisälläkin sallittu paikka tarpeiden tekoa varten. Monet pennut ovat kasvattajan luona oppineet tekemään tarpeensa sanomalehdille tai eläinkaupoista saataville pissa-alustoille, joten pennulla saattaa olla jo mieltymys tehdä tarpeet tietyntyyppiselle alustalle. Mikäli näin ei ole, opettaminen tapahtuu samoin kuin ulos opettaminen. On hyvä ottaa huomioon, että pentu saattaa kuitenkin tottua tekemään tarpeensa paikkaan, missä sallittu pissa-alusta sijaitsee ja tehdä tarpeitaan myöhemminkin kyseiselle paikalle, vaikka alustojen käytöstä olisi jo luovuttu. Silloin voi olla hyvä hetkellisesti rajata pennun aluetta niin, ettei sillä yksin ollessaan ole pääsyä siihen, tai sijoittaa jokin huonekalu paikalle tilapäisesti.
Sisälle tulleet vahingot tulisi putsata huolella. Eritteet on hyvä ensin imeyttää poisheitettävään paperiin ja sen jälkeen pestä lattia eritteiden pesuun tarkoitetulla pesuaineella. Tällaiset pesuaineet neutralisoivat hajuja paremmin kuin tavalliset pesuaineet, mikä estää hajujen jäännin pinnoille, jolloin pentu saattaisi hakeutua tarpeilleen samaan kohtaan uudelleen siihen jääneen hajun vuoksi.
Pentua ei koskaan tule rangaista sisälle tulleesta vahingosta. Pentu ei osaa yhdistää jo tehtyä asiaa ja myöhemmin tulevaa rangaistusta toisiinsa. Sisälle aloitettu tarpeiden teko voidaan keskeyttää ja ohjata pentu sallitulle tarpeiden teko paikalle.
Johdonmukaisuudella ja riittävän tiheällä ulkoilulla useimmat pennut oppivat sisäsiistiksi parissa kuukaudessa, vaikka pidempiaikainen pidätyskyky kehittyy vasta myöhemmällä iällä.